Graševina MasterClass
Graševina Croatica, regionalna organizacija vinara i vinogradara Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, ima zadovoljstvom predstaviti ‘Graševina Masterclass’.
Masterclass je savršena prigoda za kušanje i otkrivanje vrhunskih dometa vina sorte graševine različitih terroira diljem Slavonije i hrvatskog Podunavlja.
Stručni voditelji
Ivan Jug
Ivan Jug, suvlasnik je i glavni sommelier jedinog zagrebačkog Michelinova restorana Noela. Uz to, često putuje, obilazi vrhunske restorane i važne vinarije i kuša stotine uzoraka tjedno. Jedan je od prvih sommeliera s diplomom Hrvatskog sommelier kluba, stekao je dva stupnja prestižne škole Court of Master Sommelier te je upisao 4., najviši, stupanj međunarodne škole za vinske znalce WSET. Čak je tri puta pobijedio na Sommelierskom prvenstvu Hrvatske te je time jedan od najuspješnijih sommeliera Hrvatske.
Darko Lugarić
Darko Lugarić, glavni sommelier zagrebačkog restorana Tač te najveći stručnjak za kontinentalna hrvatska vina među sommelierima. Diplomirani je sommelier pri Hrvatskom sommelier klubu, gdje radi kao edukator prve kategorije – predaje i jedan je od ocjenjivača na završnim ispitima za sommelierske titule. Osnivač je projekta Lugy wine putem kojem savjetuje vinare u proizvodnji, prodaji i promociji vina.
Graševina
Gdje je nikla prva biljka sorte koju smo nazvali Graševina, nitko pouzdano ne zna, ali svi su suglasni da najbolje rezultate daje u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju
Graševina je najpopularnija bijela sorta grožđa u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju gdje je zastupljena na čak 72 posto vinogradarskih površina, a s 25% ukupnih površina uvjerljivo je najrasprostranjenija u Hrvatskoj.
Čini se da je svoj najdraži terroir našla upravo u našoj vinogradarskoj regiji – u vinogradu je nježna, ali otporna i postojana; u vinariji – prelijepa i iskričava u primarnim cvjetnim i voćnim senzacijama, elegantna tijekom odležavanja, te bogata i raskošna u tercijarnim predikatnim aromama.
Vino od graševine može se razvijati u svim najvažnijim stilova – od svježih mladih vina i pjenušaca, preko odležanih, maceriranih, pa sve do najzahtjevnijih predikatnih izbornih i ledenih berbi.
Graševina
Arome
Serviranje
10-12 °CBoje
žuta
žuta
žuta
žuta
MasterClass vina
Apolitico
Anđeo s greškom
2022Vina Belje
Graševina Goldberg
2022Enosophia
Graševina Goveđa glava
2020Vina Erdut
Graševina
2022Galić Vina
Graševina
2022Iločki podrumi
Graševina
2022Vinarija Jakovac
Graševina
2022Vina Kalazić
Graševina
2022Krauthaker
Graševina Mitrovac
2022Kutjevački podrum
Graševina De Gotho
2020Vina Papak
Graševina Radosh
2022Vinarija Perak
Graševina Mitrovac
2022Vina Škoro
Graševina
2022Graševina 2022
Sorta
Graševina
Vinarija
Vina Erdut
Vinogorje
Erdut
Tip vina
Redovna berba
Alkohol
12,0 %
Slador
– g/l
Graševina de Gotho is a refined, layered and complex wine of golden-yellow, crystal clear color with aromas of honey, pineapple, flowers, and mango. Full taste, fine maturity and long shelf life, is achieved by later harvest and careful aging in wooden barrels made of Slavonian oak.It is rich on the palate with flavours of pineapple, mango, and honey.
This wine received a Platinum medal in the Decanter World Wine Awards 2020 and is rated a score of 97.